Wedstrijden en rijproeven

Wedstrijden en rijproeven

Het hele jaar door wedstrijden

Bij EEPM worden het hele jaar door, behalve in de zomer, wedstrijden georganiseerd: dressuur, springen, pas-de-deux, carrousel, behendigheid... noem het maar op!

Voor alle niveaus en voor iedereen

Er zijn wedstrijden voor alle niveaus en voor iedereen:
manegeruiters en privéruiters, wedstrijden speciaal voor kinderen, wedstrijden van het SPGOB voor ruiters met een beperking, interne wedstrijden, noem maar op...

Er zijn dus ook wedstrijden voor jou!
Vraag ernaar bij je instructeur of instructrice

Hoe doe je mee aan een proef of wedstrijd?

Je kunt je inschrijven voor wedstrijden en proeven via het bord, of soms door je op te geven bij Gerwin of Wilfred. Voor sommige wedstrijden betaal je een klein bedrag aan inschrijfgeld, maar er zijn ook gratis wedstrijden.

Informatie over wedstrijden vind je op de website (onder agenda) en/of op de borden op de manege. Op de informatieborden op de manege vind je ook de startlijsten.

Over het algemeen zijn er bekers en rozetten voor de winnaars, en meestal krijg je ook een jury-rapport met nuttig commentaar een aanwijzingen.

Let op! Starttijden kunnen veranderen, check het bord en kom op tijd!

EEPM Ruiterdag en Dressuurdagen

Twee keer per jaar organiseert EEPM leuke en leerzame dagen voor de jonge manegeruiters. Deze wedstrijden worden bekostigd uit de jaarcontributie die manegeruiters betalen. 

Tijdens de jaarlijkse Ruiterdag begin oktober en de EEPM Dressuurdagen in maart kun je met je manegepony of manegepaard oefenen om een echte proef te rijden. Afhankelijk van je niveau rijd je een proef op niveau B, L, L+, M, M+, G of G+.  De Ruiterdag is daarnaast omlijst met allerlei binnen- en buitenactiviteiten zoals behendigheidsproeven.

KNHS/FNRS rijproeven: diplomarijden van F1 naar F2, F3,...

De meest leerzame rijproeven die er zijn

Drie zondagen per jaar kun je bij EEPM een zogenaamde F-proef rijden. Dit wordt ook wel 'diplomarijden' genoemd. De F-proeven zijn onderdeel van het landelijke KNHS/FNRS-programma. Je leert er veel van, want de FNRS juryleden doen altijd hun best om op te schrijven wat je nog kunt verbeteren. Het geeft bovendien een goed beeld van je ontwikkeling als manegeruiter.  Handig als je op een andere manege gaat paardrijden: vertel 'ik heb F6 gehaald' en elke manegehouder weet wat je bedoelt. 

Er zijn twaalf niveaus, van F1 tot F12 (tot voor kort waren er zelfs twintig niveaus, dus tot F20).  Om te slagen voor een niveau moet je minimaal twee keer een voldoende halen.  Soms moet je ook een theorie-examen maken. 

 Hou de agendaberichten en het prikbord van de manege in de gaten en schrijf je in voor diploma-rijden. 
Wees er snel bij, want er is vaak maar beperkt plaats.

Bij het diplomarijden rijd je in eerste instantie tegen jezelf. Het gaat er immers om dat je slaagt en weer een diploma verder komt. Tegelijkertijd is het diplomarijden ook een wedstrijd met andere deelnemers, want de ruiters met het hoogste puntenaantal krijgen tijdens de prijsuitreiking een rozet en bokaal. Bij hetzelfde aantal punten wordt er door de jury bekeken wie het hoogst aantal punten heeft bij de houding, zit en hulpen van de ruiter, en die staat dan voor de ander. 
Meer over het diplomarijden lees je op de website van de KNHS. Klik op f-proeven voor meer informatie. 
Proefje van buiten leren? Zie de links hieronder voor een PDF of download de app voor beschrijving en instructievideo's van de KNHS. Controleer altijd of er geen veranderingen zijn en je de goede proef hebt!

En verder...

Er zijn allerlei jaarlijks terugkerende wedstrijden zoals:
  • carrousel wedstrijd: met zes of acht ruiters gelijktijdig figuren rijden. Je moet heel goed opletten: op elkaar, op de afstand tot andere ruiters en op het precies gelijk uitvoeren van de commando's.
  • pas-de-deux wedstrijd: zoals een carrousel maar dan met twee ruiters. Veel teams komen ludiek verkleed waardoor deze wedstrijd voor toeschouwers extra aantrekkelijk is.
  • Jack van Dongen springcompetitie
Als je het paardrijvirus echt te pakken hebt, en je kunt niet meer zonder eigen paard of pony, kun je met dat eigen paard/pony ook externe wedstrijden gaan rijden. Dat neemt niet weg dat ook pensionpaarden/-pony's met veel interne wedstrijden gewoon mee mogen doen. Voor meer informatie vraag je instructeur, Gerwin of Wilfred.
Share by: